Seniorský věk s sebou může přinést i horší kondici srdečního svalu. Srdci neprospívají zejména některé druhy oblíbených a chutných jídel. Dokáží se podepsat pod kardiovaskulární onemocnění, infarkt myokardu a předčasnou smrt.
Smažené a mastné masité pokrmy vyměňte za libové kuřecí, králičí či krůtí maso s nízkým obsahem tuků.
Lidé ve vyšším věku si zvyknou více stěžovat na problémy se srdcem než jejich mladší kolegové. Dokonce i statistiky říkají, že srdeční selhání je hlavní příčinou většiny hospitalizací osob nad 65 let. Americká Asociace kardiovaskulárního zdraví upozorňuje, že mezi 50. a 60. rokem života se začíná u lidí zvyšovat tělesná hmotnost. Původ těchto změn je zejména v úbytku hormonů, ztrátě svalové hmoty a nižší fyzické aktivitě.
Mezi typické rizikové faktory patří zvýšený cholesterol. Jedná se v podstatě o tukovou látku, která se doslova lepí na stěny cév. Dělá to až do doby, než cévy neucpe. Pokud se to stane v srdečním svalu, problém je na světě. Vědci ze zmíněné asociace tedy bijí na poplach a tvrdí, že zachránit si srdce můžeme i ve vyšším věku.
Začít máme úpravou stravy
„Chcete-li si udržet své srdce zdravé i po padesátce, je čas, abyste se podívali na příjem nasycených mastných tuků,“ upozorňuje na nebezpečí konzumace tučných a smažených jídel pro portál eatthis.com uznávaná dietoložka Rebecca Schilling. Jak říká, většina jejích klientů v tomto věku má problém s příjmem zdravých tuků a nahrazuje je většinou jejich horší alternativou.
Strašák jménem cholesterol
Nasycené mastné tuky se nacházejí zejména v tučném vepřovém mase, mastných potravinách a smažených jídlech. „Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků vytvářejí dokonalou bouři tím, že ucpávají tepny, zvyšují cholesterol a krevní tlak,“ pokračuje Schilling. Doporučuje vyměnit smažené a mastné masité pokrmy za libové kuřecí, králičí či krůtí maso s nízkým obsahem tuků.
Ke zdravým tukům řadíme mononenasycené a omega-3 mastné kyseliny. První skupina zdraví prospěšných tuků se nachází například v avokádu. Druhá skupina v ořechách, semenech rostlin a v rostlinných olejích.
„Nevinné“ bramborové chipsy
Období pandemie s sebou přináší zvýšené riziko výskytu nadváhy a obezity. Zvlášť nebezpečné jsou u starších lidí, kteří z důvodu izolace tráví méně času procházkami a více času věnují sledování televize. Pohodlí gauče často doplňuje nevinné pochutnávání si na dobrotách v podobě bramborových lupínků a slazených kolových nápojích. Bramborové lupínky obsahují vysoký obsah sodíku, nasycených tuků a přidaného cukru. Slazené nápoje v sobě kombinují také extra dávky cukru a ošidných umělých sladidel.
Dietoložka Melissa Mitri upozorňuje, že kromě nasycených tuků ohrožuje srdce seniorů i vysoký příjem sodíku. Ten je součástí soli, kterou nutně potřebujeme k životu. Ve vyšším množství však způsobuje potíže s krevním tlakem.

Jak je to s takzvanými dietními nápoji?
Opatrnost je třeba zvýšit i při konzumaci cukru. Ve velkém množství se nachází ve slazených nápojích. Cukr podporuje nadváhu, diabetes a srdeční choroby. Zdravou variantou k těmto „drinkům“ jsou minerální vody bez cukru, jemně sycené minerálky a stolní vody. Naoko zdravě působí i umělá sladidla.
Studie Diabetes Care zjistila, že lidé, kteří pijí i takzvané dietní nápoje mají až o 36 % vyšší riziko vzniku metabolického syndromu ao 67 % vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu. Odbornice na výživu z centra Paloma Health Arika Hoscheit vysvětluje, že umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu a narušují střevní mikroflóru. Poslední zmiňovaný problém se pojí s nižší imunitou, častějšími záněty a únavou.