Které potraviny nejvíce ohrožují zdraví srdce?

Date:

Seniorský věk s sebou může přinést i horší kondici srdečního svalu. Srdci neprospívají zejména některé druhy oblíbených a chutných jídel. Dokáží se podepsat pod kardiovaskulární onemocnění, infarkt myokardu a předčasnou smrt.

Smažené a mastné masité pokrmy vyměňte za libové kuřecí, králičí či krůtí maso s nízkým obsahem tuků.
Lidé ve vyšším věku si zvyknou více stěžovat na problémy se srdcem než jejich mladší kolegové. Dokonce i statistiky říkají, že srdeční selhání je hlavní příčinou většiny hospitalizací osob nad 65 let. Americká Asociace kardiovaskulárního zdraví upozorňuje, že mezi 50. a 60. rokem života se začíná u lidí zvyšovat tělesná hmotnost. Původ těchto změn je zejména v úbytku hormonů, ztrátě svalové hmoty a nižší fyzické aktivitě.

Mezi typické rizikové faktory patří zvýšený cholesterol. Jedná se v podstatě o tukovou látku, která se doslova lepí na stěny cév. Dělá to až do doby, než cévy neucpe. Pokud se to stane v srdečním svalu, problém je na světě. Vědci ze zmíněné asociace tedy bijí na poplach a tvrdí, že zachránit si srdce můžeme i ve vyšším věku.

Začít máme úpravou stravy
„Chcete-li si udržet své srdce zdravé i po padesátce, je čas, abyste se podívali na příjem nasycených mastných tuků,“ upozorňuje na nebezpečí konzumace tučných a smažených jídel pro portál eatthis.com uznávaná dietoložka Rebecca Schilling. Jak říká, většina jejích klientů v tomto věku má problém s příjmem zdravých tuků a nahrazuje je většinou jejich horší alternativou.

Strašák jménem cholesterol
Nasycené mastné tuky se nacházejí zejména v tučném vepřovém mase, mastných potravinách a smažených jídlech. „Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků vytvářejí dokonalou bouři tím, že ucpávají tepny, zvyšují cholesterol a krevní tlak,“ pokračuje Schilling. Doporučuje vyměnit smažené a mastné masité pokrmy za libové kuřecí, králičí či krůtí maso s nízkým obsahem tuků.

Ke zdravým tukům řadíme mononenasycené a omega-3 mastné kyseliny. První skupina zdraví prospěšných tuků se nachází například v avokádu. Druhá skupina v ořechách, semenech rostlin a v rostlinných olejích.

„Nevinné“ bramborové chipsy
Období pandemie s sebou přináší zvýšené riziko výskytu nadváhy a obezity. Zvlášť nebezpečné jsou u starších lidí, kteří z důvodu izolace tráví méně času procházkami a více času věnují sledování televize. Pohodlí gauče často doplňuje nevinné pochutnávání si na dobrotách v podobě bramborových lupínků a slazených kolových nápojích. Bramborové lupínky obsahují vysoký obsah sodíku, nasycených tuků a přidaného cukru. Slazené nápoje v sobě kombinují také extra dávky cukru a ošidných umělých sladidel.

Dietoložka Melissa Mitri upozorňuje, že kromě nasycených tuků ohrožuje srdce seniorů i vysoký příjem sodíku. Ten je součástí soli, kterou nutně potřebujeme k životu. Ve vyšším množství však způsobuje potíže s krevním tlakem.

Jak je to s takzvanými dietními nápoji?
Opatrnost je třeba zvýšit i při konzumaci cukru. Ve velkém množství se nachází ve slazených nápojích. Cukr podporuje nadváhu, diabetes a srdeční choroby. Zdravou variantou k těmto „drinkům“ jsou minerální vody bez cukru, jemně sycené minerálky a stolní vody. Naoko zdravě působí i umělá sladidla.

Studie Diabetes Care zjistila, že lidé, kteří pijí i takzvané dietní nápoje mají až o 36 % vyšší riziko vzniku metabolického syndromu ao 67 % vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu. Odbornice na výživu z centra Paloma Health Arika Hoscheit vysvětluje, že umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu a narušují střevní mikroflóru. Poslední zmiňovaný problém se pojí s nižší imunitou, častějšími záněty a únavou.

spot_img

Related articles

Covidový zápal plic? Při rozhodování, zda do nemocnice, pomůže aplikace

Je možné bezpečně léčit vybrané pacienty s covid pneumonií v pohodlí domova? Univerzitní nemocnice v Martině toto řešení...

Únor je nejrizikovější měsíc pro seniory. Řekneme vám proč…

Zatímco zaměstnanci mají únor docela rádi, neboť je krátký, senioři si jeho délku možná ani neuvědomují. Často totiž...

Koronavirus miluje jazyk. Vyplazte ho, může vám to zachránit život

Většina z nás navštěvuje zubaře z důvodů, které se týkají zdraví a kvality našeho chrupu. Nicméně neméně důležité...

Může nedostatek kolagenu způsobovat problémy se zuby?

Kolagen si většinou spojujeme s vzezřením, s pružnou pokožkou, lesklými a pevnými vlasy či nehty. Mnoha určitě napadne,...